Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Dowiedz się, gdzie zamówić śląski żurek, wejdź na artmankiszonki.pl.

Ostatnio coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły braku czasu, co wywołuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które niegdyś oferowane były zwykle jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w menu restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są obligatoryjnie stawiane na stołach podczas spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – najważniejsze różnice

Gdy zapyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie widzi podstawowych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, aczkolwiek powinno się stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem wprawy kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i jarzyn. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w ramach tej grupy zup można wymienić trzy rodzaje:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany najczęściej z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Zakwas na żur i barszcz biały? Przygotować samodzielnie, a może kupić?

Zrobienie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W sieci opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli apetyt np. na żurek zaatakuje was znienacka, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których ugotujemy smakowity barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]