Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Jeśli potrzebujesz soli himalajskiej różowej, koniecznie odwiedź ten adres.

Sól to związek chemiczny konieczny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie zalety posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je w gastronomii?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak potraw. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (do 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, między innymi wapń, magnez czy potas, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i magnezu

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]