Szukasz soku z kapusty? Sprawdź superbutelki.pl.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających zbawiennie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to także wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E oraz duże stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu powinno się spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Wzmagają one również apetyt i stanowią osłonę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]