Dowiedz się, gdzie kupić barszcz z butelki.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą jemy zazwyczaj w trakcie Wigilii bądź większych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale też apetyczna przekąska
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie lekko słodkawy aromat powoduje, iż idealnie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą, inni przedkładają kawałki kiełbasy, kartofle oraz jajo. Barszcz czerwony to nie tylko strawa na obiad, ale również wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy idealnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem lub chrupkiego pasztecika z grzybami.
Należy zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również sporo żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Tymczasem z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym zazwyczaj spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup lub zrób sam
Nie ma jednego przepisu na barszcz czerwony – każdy szef kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób przyprawia tę potrawę. Jedni kochają pikantny barszcz, należycie pieprzny, pozostali dodają do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodki smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie zawiera więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować osobiście, lecz proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak nagle dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]