Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie.
Czy powinno się jeść kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie pokarmów. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały czy witaminy, których zdobycie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A trzeba zaznaczyć, że kapusta kiszona posiada sporo substancji potrzebnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B1, B6, B12). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza oraz fosforu. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, więc poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapusta kwaszona – w zupach oraz w krokietach
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do potraw, jak i jako najważniejszy ich element. Nieprzetworzoną na ogół spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub posiekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy ziemniaków, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z borowikami i mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokiecików czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica albo bigos.
Zasadniczo każda rodzina ma własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach sporadycznie przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na czas zimy. Kapustę kwaszoną w małych oraz większych woreczkach bez problemu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]